14. Hur aktiverar jag mina katter

Vi försöker aktivera våra katter en hel del, men det är inte alltid så lätt. Oftast blir faktiskt akitveringen i nuläget i samband med mat.
 
Winnie älskar till exempel den här matbollen. Hon tassar och har sig och när hon får in en fullträff så trillar det ut lite torrfoder. Denna boll använder hon hellre än att få mat direkt i en skål och hon har blivit en liten mästare på att veta hur hon ska få ut maten. De andra katterna är noll intresserade av denna boll så hon får ha den ifred. Enda minuset är att vi då och då råkar sparka till den och att den far iväg med en himla fart och sprider mat över hela golvet - till katternas stora glädje.
 
Nästa aktivering vi använder oss av är kartonger. Dessa kartonger har vi ständigt stående i vardagrsrummet. Kumi och Winnie uppskattar nämligen att krypa ner och sova i dessa, leta efter saker vi slängt ner eller varför inte välta en låda så man får tak över huvudet? Winnie älskar även att komma i full fart och hoppa i för att sedan glida en bra bit sittandes i lådan.
 
Nu under slutet av året har det även varit rena rama tivolit inne på vårt kontor där jag förvarat en massa kartonger som ska användas till julklappar. Winnies har bökat, vält och nästan grymtande arbetat med att möblera om där inne i hörnet. Ett perfekt ställe att gömma mat på så hon får leta runt.
 
Wilma ägnar sig hellre åt vanliga kattleksaker. Vi har en hel tyglåda full som står i hallen som hon kan gå och plocka saker ur när leklusten smyger sig på. Hon brukar leka ganska vildsint och det är oftast hon som gör att kattleksakerna går sönder totalt. Hon gillar även när vi viftar med en vippa, men det kan vi inte göra för ofta eftersom hon då tröttnar.
 
Vid utfodring av torrfoder får Kumi sin mat på en bricka. Detta började vi med när hon kom in i en hetsätningsperiod och det har fungerat bra eftersom hon inte kan få sig hur många som helst hur snabbt som helst. Winnie och Wilma får ibland ett torrfoderpiller i taget ivägkastat över golvet som de kan jaga efter och andra gånger kan de få maten utspridd i hallen (en av få gånger då Wilma är riktigt på hugget).
 
Härnäst ska jag nog prova att slå in lite piller i en tom toarulle för att se hur de löser det problemet.
 
/Sandra

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: