Våra fantastiska katter

Jag bara måste hylla alla våra katter som vi har. Över jul nu så är alla samlade och då blir det 10 st katter. Det märks inte att det är 10 katter i detta hus..förrutom att maten tar fortare slut. När Sandra kommer med sina katter så är det bara att öppna burdörrarna och släppa ut dom, vi kan även ha dörrarna öppna till botten våningen och mamma och pappas katter kommer också in i gänget som ingenting. Så behändigt det är när jag tänker efter. Det är i alla fall 10 katter med helt olika sinnen, visst kan det fräsas till då och då men det gör ju vi människor också till varandra. Jag tycker att våra katter är helt underbara som bara funkar ihop som bästa vänner.

 
/ Kina
 
 

En kattbild med jultema, några dagar för sent

Då var det min tur att lägga ut en bild med jultema. Det får bli från förra julen då pyntet skulle inspekteras ordentligt och det inte gick att låta bli att pillra på allt.

 
I år är katterna mindre intresserade tack och lov och jag har till och med fått ha min julgran ifred. Nästa jul kanske jag kan fixa ännu mer pynt, vem vet :)

/ Kina

22. En kattbild med jultema

 
/Sandra

21. Hur fick mina katter sitt namn

Det här med namn är roligt, jag har en förkärlek till att ge mina katter "människonamn" varför vet jag inte men så är det bara. Så mina katter heter:

Totte:
Riktigt hur namnet kom till minns jag inte men det var jag som kom på det och det passar honom riktigt bra. 
En stor härlig bondkatt.
Smeknamn: tottelin, torsten
 
Boris:
Är döpt efter Boris i Ullared, en man jag tycker verkar vara trevlig. Boris som är en siames som iband inte har helt koll på tillvaron passar perfekt att heta Boris.
Smeknamn: Finns inga

Elvis:
Heter i stamnamnet Elvis Presley så han fick behålla Elvis som namn då det är enkelt att säga Elvis och Boris eftersom det är radarparet. Elvis känns som perfekt åt honom.
Smeknamn: Elvisko

Charlie:
Hette så när vi fick honom så han fick fortsätta heta så, passar honom perfekt. 
Smeknamn: Challe, charlieboy, kallades Kronblom när han var liten.

Kubiken:
Fick namnet av oss eftersom hon påminner om en liten kubik i formen, Hon är kort och kompakt som en liten kubik. Kubiken kan tyckas vara ett konstigt namn på en katt men efter att ha hetat det i några år så är namnet perfekt till henne.
Smeknamn: Finns inget

/ Kina

20. Hur fick mina katter sina namn?

Kumi
På katthemmet hette Kumi, Vivvi, och vi tyckte inte riktigt att det passade. Vi ville ge en nystart med nytt hem och nytt namn. När vi tog hem henne fick vi båda för oss att hon kändes lite som en anime-katt, något som flera vänner till oss dessutom oberoende påpekade några veckor senare när namnet var bestämt. En dag ploppade namnet Kumi fram, vilket är ett japanskt namn, och som på något sätt kunde betyda vacker. Vi tyckte det passade himla bra så så fick det bli.
 
Smeknam: Kumsibums, Bums, Kummin (som morfar och mormor brukar säga).
 
Wilma
På katthemmet kallades Wilma för Elina. Jag minns inte riktigt varför vi döpte om henne, men både mamma och jag fastnade för namnet Wilma.
 
Smeknamn: Wims, Wilms, Wilmut.
 
Winnie
Winnie skulle egentligen hetat Boolean eftersom jag tyckte hon hade en sådan frän färguppdelning i ansiktet. Men eftersom vi från början inte skulle behålla henne så ville jag spara det namnet inför framtiden. Hon kändes lite magisk och eftertänksam och blev därför döpt efter en tecknad häxa jag tittade mycket på som liten, häxan Winnie.
 
Smeknamn: Winnsiepants, Pantie, Pantsson, Winnsie.
 

/Sandra

19. Vad är bäst med just mina katter..

men så svårt att skriva om det då..
Det som är bäst med mina katter är den kärlek dom ger oavsett om jag är grinig, jäktad eller bara så trött. 
Mina katter är också så enkla att ha, dom är 5 st och bara finns liksom. En annan sak som jag tänker på är hur snälla dom är, när vi får katt besök av Sandras 3 katter så är det bara att släppa in dom och så är alla som en stor kattfamilj det är en sak som är det bästa med mina katter.
Alla är så lugna och trygga och väldigt okomplicerade.
Dom är 5 katter 5 olika personligheter men ändå så härliga. Ett liv utan katter skulle vara ett fattigt liv.

 

18. Vad är det bästa med just mina katter?

Det finns så himla mycket jag gillar med mina katter, men bland det bästa är:
 
- Att de formar en så fin grupp tillsammans. Kumi är katten med det stora tålamodet som efter en lång tid på katthem tycks vara väl invand med hur hon ska bete sig mot andra katter. Hon är ledaren och styr med en vänlig bestämd tass här hemma. Samtidigt är hon himla rolig och galopperar ofta runt och busar med de andra. Wilma är den som alltid blivit nedtryckt och jagad hemma hos mamma och hon verkar uppskatta att ta det lugnt. När Kumi och Winnie far runt hoppar hon därför ofta upp på byrån eller köksbordet för att inte råka bli inblandad i leken. Winnie är lekfull, ihärdig och testar gärna gränser. Samtidigt verkar hon finna stor trygghet i Kumi och hon vill gärna hålla koll på hur Kumi reagerar när det händer något läskigt så hon vet om hon ska gömma sig eller inte.
 
- De är så trevliga indvider. Alla känns så glada på något sätt. De verkar aldrig vara sura eller irriterade.
 
- Att de är så aktiva och nyfikna. Ställer jag en stol på en plats där den inte ska stå så är katterna genast där och inspekterar. Det är så kul för om vi anstränger oss för att göra något extra roligt för dem då och då så är de alltid med på noterna.
 
- Att de alla är så lekfulla på sina egna vis. Jag älskar att se Wilma kasta och fara runt med sina tygmöss, jag älskar att se Kumi studsa runt när hon leker med sina bollar och jag älskar att se Winnie springa runt med papperstussar i munnen.
 
- Att de oftast är så himla okomplicerade att ha och göra med.
 
 
 
 /Sandra

17.Hur trodde jag att min kattsituation skulle se ut idag för fem år sedan, hur blev det och vad tror jag kommer ha hänt om ytterligare 5 år?

För fem år sen trodde  jag att jag idag skulle ha en raskatt och jag var då väldigt utställningsfokuserad. Wilma fick hänga med på utställningar men visade ganska klart att hon inte ville och jag började då tänka på vilken ras jag skulle vilja ha.  Kanske t.om att jag skulle ha flera raskatter. bondkatt tänkte jag inte på så mycket för dom kommer alltid att finnas i mitt hem. Raskatt i all är men en bondkatt är en bondlkatt..

Jag trodde också för 5 år sen att jag var aktiv i kattklubben och kanske med i styrelsen, aktiv på katthemmet (var med i styrelsen ett tag) och jag trodde jag skulle jobba väldigt mycket idellt där. 
 

Hur blev det ?
Jag har idag 3 bondkatter och 2 raskatter, åker inte på utställningar då jag tröttnat totalt på det. Därmed inte sagt att jag inte tar upp det igen men just nu känns det långt borta. Jag kommer inte att köpa raskatt för att ställa ut men är väldigt förtjust i den rasen jag har, siames/oriental, och kommer troligtvis att köpa någon igen men då mer en katt som inte platsar som utställningskatt. Kanske fel färg, ögon, öronplacering, ja mig kvittar det den ska vara här hemma med mig. Jag har också idag slutat jobba på katthemmet men stödjer det med medlemsskap likadant är det med kattklubben, är inte aktiv medlem. Jag tänker också på att ta hand om en katt från katthemmet som inte är kattunge utan den där katten som ingen vill ha för den kanske är gammal, för tjock eller något annat. Just idag ska vi inte ha fler katter men mitt tankesätt har ändrat sig. 
 

Om 5 år...
Kommer jag kanske inte att ha Boris och Elvis kvar men jag hoppas det men om inte så har vi två nya siamerser/orientaler som far runt här hemma, inte perfekta för utställing så därför lite svår sålda och genom mina kontakter så har dom kommit hit.

Om 5 år hoppas jag och tror att mina 3 bondkatter finns kvar och skulle någon inte gör det så bor det en ny bondkatt här som kommer från katthememt. Lite blyg och rädd som har haft det tufft i livet men som börjar blomstra upp som en härlig katt här hemma. Utställningar ?? Kommer knappt ihåg hur man gör 

/ Kina

16. Hur trodde jag att min kattsituation skulle se ut idag för fem år sedan, hur blev det och vad tror jag kommer ha hänt om ytterligare 5 år?

För fem år sedan
För fem år sedan bodde jag och Basse i studentkorridor och där fick man inte ha husdjur. Vi visste att vi inte skulle bo där för evigt, men ändå så hade vi inte en tanke på att skaffa katt. Det vi hade planerat för var att om vi någon gång bodde större så kunde kanske Totte och Wilma få komma över och hälsa på då och då, men att skaffa nya egna katter fanns inte på kartan.
 
Nu
Ja, det blev ju inte alls som vi hade trott. Redan ett år senare bodde vi plötsligt i en tvåa där man fick ha katt och när Kumi aldrig blev adopterad och jag var så himla förtjust i henne så fick hon bli vår. Sedan rullade det på med att vi hittade Kubiken som fick ungar och när Winnie lindade Basse runt sin lilltass stod det klart att vi skulle behålla henne. Wilma gled in på slutet när hon fick prova på att vara här efter vår flytt till större lägenhet. Hon verkade trivas sådant att vi inte kunde med att lämna tillbaka henne till mamma där Boris och Elvis ständigt var på henne. Trots att det inte blev som vi trott så är vi mer än nöjda. Jag kan knappt förstå att vi var inne på ett liv utan katter till en början och Basse har helt svängt om och tycker numera att katter är det bästa som finns.
 
Om 5 år
Om våra nuvarande katter håller sig friska så hoppas jag att det kommer vara samma trio om fem år. Jag skulle nog bli mycket förvånad om det hade tillkommit en ny katt. Det skulle i så fall vara om vi råkade hitta någon övergiven, att några av våra katter inte längre lever eller om någon bekant akut måste bli av med sin katt, men annars har jag svårt att se hur vi aktivt skulle söka efter en ny katt inom 5 år.
 
/Sandra

15. Hur aktiverar jag mina katter..

Som jag skrev tidigare så är jag lite dålig på det och mitt samvete känns därefter. 
Ju mer jag funderar på överskriften ju mer inser jag att jag leker inte så mycket med mina katter utan dom får busa mycket på egen hand. 
Jag köpte för ett tag sen ett klätter träd som katterna tycket om och där busar dom av sig i då och då men även sover i den, bollarna i den är favoriter,


På fredagar är det godispinne som gäller, då bryts den i småbitar och kastas iväg och det är ivriga katter som letar reda på biten. Där får man kasta på olika ställen för Elvis och Charlie kastar i sig biten för att få ny medans Boris ska lukta lite och sen äta, samt Kubiken och Totte inte är intresserad alls..

Jag funderar också på köpa en boll som man kan fylla med torrfoder så dom får pyssla och fundera lite innan dom får fram biten.

 
Elvis har sina leksaker som ligger lite här och där och han kommer oftast med något i munnen som han sen släpper och leker med lite. 

/ Kina
 

14. Hur aktiverar jag mina katter

Vi försöker aktivera våra katter en hel del, men det är inte alltid så lätt. Oftast blir faktiskt akitveringen i nuläget i samband med mat.
 
Winnie älskar till exempel den här matbollen. Hon tassar och har sig och när hon får in en fullträff så trillar det ut lite torrfoder. Denna boll använder hon hellre än att få mat direkt i en skål och hon har blivit en liten mästare på att veta hur hon ska få ut maten. De andra katterna är noll intresserade av denna boll så hon får ha den ifred. Enda minuset är att vi då och då råkar sparka till den och att den far iväg med en himla fart och sprider mat över hela golvet - till katternas stora glädje.
 
Nästa aktivering vi använder oss av är kartonger. Dessa kartonger har vi ständigt stående i vardagrsrummet. Kumi och Winnie uppskattar nämligen att krypa ner och sova i dessa, leta efter saker vi slängt ner eller varför inte välta en låda så man får tak över huvudet? Winnie älskar även att komma i full fart och hoppa i för att sedan glida en bra bit sittandes i lådan.
 
Nu under slutet av året har det även varit rena rama tivolit inne på vårt kontor där jag förvarat en massa kartonger som ska användas till julklappar. Winnies har bökat, vält och nästan grymtande arbetat med att möblera om där inne i hörnet. Ett perfekt ställe att gömma mat på så hon får leta runt.
 
Wilma ägnar sig hellre åt vanliga kattleksaker. Vi har en hel tyglåda full som står i hallen som hon kan gå och plocka saker ur när leklusten smyger sig på. Hon brukar leka ganska vildsint och det är oftast hon som gör att kattleksakerna går sönder totalt. Hon gillar även när vi viftar med en vippa, men det kan vi inte göra för ofta eftersom hon då tröttnar.
 
Vid utfodring av torrfoder får Kumi sin mat på en bricka. Detta började vi med när hon kom in i en hetsätningsperiod och det har fungerat bra eftersom hon inte kan få sig hur många som helst hur snabbt som helst. Winnie och Wilma får ibland ett torrfoderpiller i taget ivägkastat över golvet som de kan jaga efter och andra gånger kan de få maten utspridd i hallen (en av få gånger då Wilma är riktigt på hugget).
 
Härnäst ska jag nog prova att slå in lite piller i en tom toarulle för att se hur de löser det problemet.
 
/Sandra

13. En dag med mina katter...

Efter viss data haveri från Telia vilket gjorde att jag ofrivilligt inte kunde skriva så är jag igång igen, därav lite hopp av datum..
En dag med mina katter börjar alltid olika beroende på vilka katter som är inne.
Boris och Elvis är morgontrötta och går inte upp med mig utan ligger kvar i min säng och det resulterar i att dom får ingen mjukmat på morgonen utan jag byter vatten och fyller på skålen med torrfoder.
Totte får lite mjukmat innan han går ut och är Kubiken och Charlie inne så får dom också det annars är det torrfoder för dom med om dom springer in när jag går ut.

Under dagen är katterna själva och den som kommer hem först möts nästan alltid av yrvakna katter i trappan så jag tror dom sover mest hela dagen.
Boris och Elvis är dom katterna som sen kräver mest uppmärsamehet vilket inte går att undvika då dom skriker går efter och gärna på fötterna. Just där är jag lite dålig på att ta mig tid med dom då jag är lite ivrig på att börja med maten.

Under kvällen sen är dom med oss hela tiden, varje centimeter vi rör oss. Dom andra katterna ligger antingen och sover eller är ute. 


Så innan vi går och lägger oss får alla mat igen, då blir det 5 matskålar med mjukmat. 
Boris och Elvis är sen först i säng när vi närmar oss och Charlie smyger sen upp vid fötterna om han är inne. 

Elvis är den katten som aktiverar sig mest med leksakerna som ligger lite här och där. Kubiken, Totte har jag aldrig sett lekt med något och Boris och Charlie kan få något ryck då och då.
Lite julpynt roar dock i dessa tider och det fattas lite här och där

 

Egentligen är vi nog ganska dåliga på att leka med våra katter men samtidigt så är dom ju med oss hela tiden och det känns som dom tycker det är OK. 

12. En dag med mina katter

Imorse blev det tidigt både för mig och katterna. Jag skulle iväg och skriva morgontenta så det blev en tidig frukost. På denna bild ser vi Kumi som förmodligen inte var helt nöjd över att Wilma helt plötsligt kom och tog för sig.
 
Här får Winnie det obligatoriska morgongoset med Basse innan han går till jobbet.
 
Senare på dagen när jag kom hem blev det livat. Winnie jagade saker...
 
...och Kumi välte en låda som hon sedan satte sig i.
 
På eftermiddagen fick jag stol-leverans inför morgondagens julbord som ska äga rum här hemma. Stolarna hamnade i hallen så länge och det tog inte lång tid förrän Wilma hade hittat en ny favoritplats.
 
Faktum är att alla katterna tyckte det var spännande med stolarna som plötsligt bara stod där.
 
Sedan började det bli sen eftermiddag. Vi väntade besök i form av min bror och samtliga katter verkade tycka att det var helt okej.
 
Nu ska vi strax sova och då brukar Winnie vilja sova emellan oss i den här stilen ungefär.
 
Godnatt!
 
/Sandra

11. bIld som får mig att skratta

min bild som får mig att skratta är på Elvis. Egentligen finns det många tokiga bilder och att ta ut en bild är inte lätt. Så fort jag såg denna rubrik så tänkte jag dock på denna bild. 
Elvis som på kortet bara var 6 mån ligger i soffan och leker playboy eller vad han nu gör. 
Han är i alla fall helt avslappnad och tycker att - OK ta kort då 
Kumi ligger i bakgrunden helt ovetandes om att Elvis viker ut sig lite framför kameran.


 
/ Kina

10. Visa en egentagen kattbild som får dig att skratta

Utan tvekan så är det denna bild:
 
 
Historien bakom bilden är att jag skulle ta en fredagsbild på Winnie och skicka till Basse när han var på jobbet. Winnie var överallt och ingenstans och det blev mest bara suddiga bilder som inte var något att ha - tills denna plötsligt kom. I min värld ser det ut som att hon tar en selfie där hon vant poserar och bara lite så där alldeles för perfekt råkar visar en bit av yogamattan i bakgrunden som hintar om att den här fredagen hade hon minsann tränat och varit hälsosam.
 
/Sandra

9. Knep som jag använder för att underlätta vardagen med katt...

...gör att vi oftast kan leva harmoniskt. Vi är inte helt överrens katterna och jag men vi jobbar på det och det där med att gå halva vägen var funkar inte alla lägen men i stort sett är vi överrens om hemmet.
 
I mina fönster står det plastkrukor med konstgjorda växter...inte helt optimalt. Men så många gånger jag har kommit hem och hittat trasig blomkruka på golvet och en halväten blomma. Nu när jag kommer hem är det oftast bara att plocka upp blomman/krukan och ställa tillbaka. Jag har dock börjat smyga in lite riktiga blommor i något fönster och inser att det funkar håller tummarna för det är trevligare med riktiga blommor.

En annan sak som underlättar vardagen är min soffa i vardagsrummet, jag ville ha en ny soffa i tyg då den gamla skinnsoffan gjort sitt samt jag var så trött på skinn. Eftersom jag visste att katterna skulle börja klösa i soffan så köpte jag en begagnad soffa på blocket och som sagt klöser gör dom. Att dom skulle slakta soffan så snabbt trodde jag inte men soffan lever ett hårt liv så då känns det skönt att den är begagnad. 
 

Så var det där med att få vara på bord och bänkar, här hemme får dom det. Då slipper vi den konfliken för Boris och Elvis sitter jämnt på bordet när vi äter/fikar. Så länger dom sitter på avstånd från tallriken så får dom sitta där så slipper vi tjafset om att dom ska lyftas ner, dom hoppar upp vi lyfter ner. 

En sak till, naturligtvis får dom också sova i våra sängar...
 
 
/Kina

8. Knep som jag använder för att underlätta vardagen med katt

Grundidén här hemma är att vi försöker undvika situationer som potentiellt skulle kunna störa oss. Lägenheten är ju katternas hem och område och eftersom det är på den här ytan de lever en stor del av sitt liv så vill vi inte begränsa dem för mycket. Vi vill att det ska finnas möjlighet för dem att leva ut utan att vi ska behöva gå runt och säga "nej" till saker. Saker vi tänkt på är därför till exempel:
 
- Vi köper inte mattor som det inte är okej att katterna klöser på. De får gärna gå loss totalt och det enda vi gör är att vi lägger mattorna tillrätta lite då och då.
 
- Vi köper inte en soffa vi är för rädda om. Vi vill att de ska kunna klättra och fara runt i den och har därför ett tåligt tyg som går att tvätta utifall olyckan skulle vara framme och någon kanske råkar kräkas. Det är klart att den ändå kan bli lite sliten, men det gör oss ingenting.
 
- Vi låter katterna välja sina platser och konkurrerar inte om dessa. Om Wilma visar att hon gillar att ligga på byrån i hallen så ser vi till att hålla den fri från saker istället för att propsa på att vi minsann ska ha en duk och ljushållare där och därmed riskera att bli irriterade när hon flyttar på eller välter ner sakerna.
 
- Vi har inte en massa prylar framme som kan gå sönder. Det är med andra ord ganska tomt i våra fönster, med undantag för blommor (och tomtar i december), och detta gör ju även att katterna får mer plats att spatsera runt och kika ut.
 
- Vi ser till att det finns blommor vi är okej med att katterna äter på. Om vi tillhandahåller deras favoriter så ger de oftast tusan i andra växter. Här är en av våra kattblommor till exempel:
 
Lite blek och välfriserad med torra toppar för tillfället.
 
Så kort och gott så underlättar vi vår vardag genom att inte ha grejer framme som vi är rädda om eller som lätt går sönder. Målet är dessutom att ge katterna så många möjligheter som möjligt. De enda ställena de får hålla sig borta ifrån är spisen och garderoberna där vi har kläder hänger. Små kattassar som klättrar runt har nämligen en tendens till att göra hål i det mesta.
 
Andra knep som inte har med möblering att göra är att vi ständigt försöker ha i tankarna att det är katter vi har att göra med. De har inga onda baktankar och de förstör inte heller saker för att ge igen eller något annat slugt. Det tänket tycker jag underlättar eftersom vi då inte gärna blir irriterade i onödan.
 
/Sandra

7. Kolla i mobilarkivet och blogga om kattbild nummer 14, 20, 38, 52

Jaha då ska vi leta i arkivet och se vad det kan bli för bilder. 
Bild nr 14 blir denna
 

Som ni ser en ganska misslyckad bild på mig och Winnie. Jag tror att jag försöker
ta en selfi på mig och winne och skicka till Sandra och Basse när jag är kattvakt.
Det är inte helt lätt att få denna fröken på bild då hon ska kela och puffa
på kameran när man ska ta kort.
 
 Bild nr 20 är från samma tillfälle...Winnie är i korgen och jag vet egentligen inte vad hon gör antagligen bara väldigt nyfiken och ska kolla läget. Tror hon står och trampar lite och vill kela...lilla gofröken

Bild nr 38 är på Elvis och Charlie, inte ofta eller typ aldrig Charlie vill ha någon in på sig så när man hittar dom så här åker kameran fram. Om jag inte minns fel så regnade det ute den här dagen och Charlie kom in alldeles blöt och kände sig antagligen lite ruggig så lite kroppskontakt var nog riktigt skönt.

Så sista bilden nr 52 blir på Elvis i sängen, jag vet egentligen inte varför jag har tagit kortet men jag ser på kortet att jag ligger i sängen och har Elvis på magen. Det ser väldigt ljust ute så det är nog en sovmorgon på gång.


/ Kina
 

6. Kolla i mobilarkivet och blogga om kattbild nummer 14, 20, 38, 52

Den första bilden blev en två år gammal bild från vår förra lägenhet. Winnie var inte ens ett halvår gammal och på bilden gör hon mig sällskap en sen natt när jag satt och pluggade.
 
På denna bild ser vi Kumi som på något konstigt sätt hade fått en liten tova vid svansroten. Jag funderade mycket på hur jag skulle få bort den utan att hon skulle bli alltför irriterad på mig. Lösningen stod Basse för som undrade om man inte lite försiktigt kunde borsta bort den. "Haha, lycka till!", sade jag och fick sedan snopet se på när Kumi frivilligt låg kvar på soffan, lyfte upp rumpan och lät Basse borsta bort den lilla hårtussen. Det hela var snabbt över och sen fick Basse snällt fortsätta borsta för Kumi tyckte inte att han var det minsta färdig.
 
Här har det varit kalas hos mamma och Boris var helt slut efter att gästerna hade gått hem. Så kan det gå när man är väldigt aktiv och med på allt under ett kalas.
 
Den sista bilden visar Winnie som leker med sitt mjukisdjur, Melker. Melker är tydligen lite extra speciell för henne och hon blir väldigt ängslig när Melker inte är där han ska vara. Ändå hindrar inte detta henne från att gå loss ganska ordentligt på honom ibland.
 
/Sandra

5. EN HÄNDELSE UNDER ÅRET SOM SKAPADE IRRITATION/PROBLEM OCH HUR JAG LÖSTE DET

Jaha då har dagens rubrik kommit till mig.
Det går inte att komma ifrån att en händelse som skapar irritation här hemma är Totte och hans kiss/bajs problem. 
Ett stort irritation och problem är att denna fina och underbara katt gör sina behov inne på nätterna och då inte i lådan. På dagarna är han ute i rastgården så då märks det inte. 
Visst händer det att det på morgonen inte är ned kissat/bajsat med oftast tyvärr. 
Spelar ingen roll hur många lådor, rena eller smutsiga, provat olika sortes sand jag har provat allt. 

Han har nu en stor låda som står i ett hörn..och bra kattsand från Grizzly Zoo
                                         
 
Hur löste jag det då ?
Ja riktigt löst är det inte men vi har gått halva vägen var kan man säga...
När Jocke flyttade hemifrån så fick Totte det rummet nattetid. Han har en stor egen låda, och en härlig soffa att sova i och klätterträd om han vill. Han har det egentligen jätte bra i rummet OCH kissar han eller bajsar så är det bara i det rummet. Inte lite här och där i huset som det var tidigare,

 

Så händelser som skapar irritationer är inte helt löst men bättre än så här blir det inte och Totte och jag har det riktigt mysigt när jag också sitter i rummet och vi tittar på TV ihop.

/ Kina

4. En händelse under året som skapade irritation/problem och hur jag löste det

Det hela började med dessa...
 
 
...våra spegelskjutdörrar. Bakom den bortre dörren förvarade vi kattmat och det här var ju katterna givetvis snabba med att lägga på minnet. Vi fick av någon konstig anledning för oss att maten skulle vara kattsäker där, men det dröjde ju så klart inte alltför länge innan det var en som lite väl metodiskt började prova olika knep för att ta sig in. Denna någon var Winnie och på mycket kort tid lärde hon sig hur hon skulle pilla in tassen och trycka dörren åt sidan för att få den att öppnas. Vi placerade något tungt i vägen så att hon inte skulle orka skjuta iväg dörren, men Winnie är ju en envis katt och detta resulterade enbart i att hon satt och krafsade och krafsade och krafsade i evigheter tills vi var övertygade om att speglarna skulle bli helt förstörda.
 
Några veckor senare kom vi på att vi ju faktiskt kunde förvara maten på ett annat ställe. Sagt och gjort, vi flyttade in maten i en annan garderob och trodde att allt var löst. Problemet var bara att Winnie fortsatte att krafsa på spegelgarderoben. Vi sköt då båda dörrarna åt sidan så det blev öppet i hopp om att hon inte skulle tycka det var roligt längre, men det hjälpte inte. Hon fortsatte bara att krafsa i mitten istället. Gång på gång fick vi ropa eller lyfta bort henne och varje gång skuttade hon lika glatt tillbaka så fort vi var utom synhåll för att fortsätta sitta krafsande.
 
Allra värst var det när hon höll på om nätterna och vi började fundera på hur vi skulle göra för att få henne att sluta. Efter att ha läst runt lite hittade vi tips på att man kunde avleda kattens uppmärksamhet genom lek. Vi gick in hårt för detta och kastade papperstussar, lekte med bollar och for runt med vippor så fort hon började krafsa. Reaktionen blev dock inte som vi hade hoppats då krafsandet snarare eskalerade. Det var samma visa dag ut och dag in. Winnie krafsade och varje gång hon hörde hur vi närmade oss så slutade hon krafsa och kom istället för att möta oss i dörren med glada kurrläten. Det var väl ungefär där och då vi började misstänka att hon inte alls var intresserad av garderoben i sig längre. Hon verkade snarare ha lärt sig att om hon krafsar tillräckligt mycket så får hon uppmärksamhet och att på senare tid innebar denna uppmärksamhet även lek i massor. Haha, såhär i efterhand kan jag tycka att vi var himla tröga.
 
Lösningen blev att vi såg till att leka mycket med henne eftersom det verkade vara det hon önskade, men att vi ignorerade henne när hon krafsade. De första två gångerna gav hon ifrån sig höga läten och krafsade extra intensivt när vi aldrig kom, men sen gav hon med sig. Endast en kväll tog det att få henne att sluta och sedan dess har hon bara provat någon enstaka gång utan framgång. Nu kommunicerar hon att hon vill leka genom att släppa leksaker vid våra fötter istället.
 
 
/Sandra

3. Vilka är mina katters favoritprylar

Så ska jag berätta om mina katters favoritprylar. Trots 5 katter här hemma så var det ganska svårt då dom inte har några exakta favoritprylar. Funderade lite hit och dit och kom dock fram till några saker.

Elvis är den katten i familjen som tycker om leksaker, han går ofta med saker i munnen som han släpar runt på. Leker lite med dom men framför allt tycker han om att gå och bära på dom. Han har exempelvis denna leksak som han gärna har..fast det finns en som är mer favorit men i skrivande stund hittar jag inte den. Så denna får representera favoritpryl.

AIK leksaken.

En annan favorit pryl är matkoppar och då givetvis med mat i. Du kan smyga med en matkopp, knappt hörbart kan du ta ut en ur diskmaskinen dom hör garanterat ljudet av matkoppen så jag tolkar det som en favoritpryl.


Något magiskt med matkoppar.

Bollarna i klätterträdet är en anna favvopryl,,,jag trodde knappt dom skulle vara där eftersom dom vill vara där vi är men ofta kan jag hitta dom sovandes i bollarna, alltså en favoritpryl.

Favoritplats att sova på...undantag våra sängar...
 
/Kina

2. Vilka är mina katters favoritprylar?

Just i detta nu kan nog katternas favoritprylar sammanfattas i tre olika saker. Den första är en liten kartonglåda som vi har i hallen. För det mesta är det Wilma som huserar där. Kartongen är ganska lätt så de kan flytta och släpa den dit de vill ha den. Antingen sover de i den eller så lägger vi i leksaker som de sedan leker runt med och försöker pilla ur från kartongen.
 
Kartonglåda. Alltid upptagen.
 
Den andra saken är klösträdet som fortsätter vara populärt. Winnie brukar gå loss i det totalt och vi ska nog vara glada att det finns eftersom hon annars förmodligen hade gått loss på något annat.
 
Att sova där är också populärt.

Den tredje saken är även det senaste tillskottet i leksakssamlingen. Små, mjuka, färgglada bollar som studsar trevligt. Jag köpte dem på kul eftersom katterna började visa ointresse för de leksaker de redan hade. Bollarna blev en succé utan dess like. Kumi som aldrig jagar något vi kastar till henne har numera vildsint börjat kasta sig efter dessa bollar och Wilma är likadan. Kastar vi in en boll i ett rum så är det garanterat tre katter som kommer farande från olika håll för att jaga efter bollen.
 

/Sandra

1. En lista

Julmånaden har startat och om mindre än 24 dagar är det julafton. Här på bloggen har det varit lite väl glest mellan uppdateringarna den senaste tiden, så för att få fart maskineriet igen så kommer vi göra en blogglista med katt-tema som sträcker sig hela vägen fram till jul. Vi kommer turas om att skriva och listan ser ut som följer:
 
Dag 1 En lista.
Dag 2 Vilka är mina katters favoritprylar? (Sandra)
Dag 3 Vilka är mina katters favoritprylar? (Kina)
Dag 4 En händelse under året som skapade irritation/problem och hur jag löste det. (Sandra)
Dag 5 En händelse under året som skapade irritation/problem och hur jag löste det. (Kina)
Dag 6 Kolla i mobilarkivet och blogga om kattbild nummer 14, 20, 38, 52. (Sandra)
Dag 7 Kolla i mobilarkivet och blogga om kattbild nummer 14, 20, 38, 52. (Kina)
Dag 8 Knep som jag använder för att underlätta vardagen med katt. (Sandra)
Dag 9 Knep som jag använder för att underlätta vardagen med katt. (Kina)
Dag 10 Visa en egentagen kattbild som får mig att skratta. (Sandra)
Dag 11 Visa en egentagen kattbild som får mig att skratta. (Kina)
Dag 12 En dag med mina katter. (Sandra)
Dag 13 En dag med mina katter. (Kina)
Dag 14 Hur aktiverar jag mina katter? (Sandra)
Dag 15 Hur aktiverar jag mina katter? (Kina)
Dag 16 Hur trodde jag att min kattsituation skulle se ut idag för fem år sedan, hur blev det och vad tror jag kommer ha hänt om ytterligare 5 år? (Sandra)
Dag 17 Hur trodde jag att min kattsituation skulle se ut idag för fem år sedan, hur blev det och vad tror jag kommer ha hänt om ytterligare 5 år? (Kina)
Dag 18 Vad är det bästa med just mina katter? (Sandra)
Dag 19 Vad är det bästa med just mina katter? (Kina)
Dag 20 Hur fick mina katter sina namn? (Sandra)
Dag 21 Hur fick mina katter sina namn? (Kina)
Dag 22 En kattbild med jultema. (Sandra)
Dag 23 En kattbild med jultema. (Kina)
Dag 24 God Jul!
 
/Kina & Sandra

Saker som hänger i fönstren

Det här med julpynt verkar vara lika intressant år efter år.
 
Här har Winnie t.ex. fått syn på julklappar som hänger längs med gardinstången i ett av våra fönster. Länge och väl satt hon och iakttog dessa. Nästan lika länge som hon satt och sniffade på en av tomtarna ute i köksfönstret.

/Sandra
RSS 2.0