8. Knep som jag använder för att underlätta vardagen med katt

Grundidén här hemma är att vi försöker undvika situationer som potentiellt skulle kunna störa oss. Lägenheten är ju katternas hem och område och eftersom det är på den här ytan de lever en stor del av sitt liv så vill vi inte begränsa dem för mycket. Vi vill att det ska finnas möjlighet för dem att leva ut utan att vi ska behöva gå runt och säga "nej" till saker. Saker vi tänkt på är därför till exempel:
 
- Vi köper inte mattor som det inte är okej att katterna klöser på. De får gärna gå loss totalt och det enda vi gör är att vi lägger mattorna tillrätta lite då och då.
 
- Vi köper inte en soffa vi är för rädda om. Vi vill att de ska kunna klättra och fara runt i den och har därför ett tåligt tyg som går att tvätta utifall olyckan skulle vara framme och någon kanske råkar kräkas. Det är klart att den ändå kan bli lite sliten, men det gör oss ingenting.
 
- Vi låter katterna välja sina platser och konkurrerar inte om dessa. Om Wilma visar att hon gillar att ligga på byrån i hallen så ser vi till att hålla den fri från saker istället för att propsa på att vi minsann ska ha en duk och ljushållare där och därmed riskera att bli irriterade när hon flyttar på eller välter ner sakerna.
 
- Vi har inte en massa prylar framme som kan gå sönder. Det är med andra ord ganska tomt i våra fönster, med undantag för blommor (och tomtar i december), och detta gör ju även att katterna får mer plats att spatsera runt och kika ut.
 
- Vi ser till att det finns blommor vi är okej med att katterna äter på. Om vi tillhandahåller deras favoriter så ger de oftast tusan i andra växter. Här är en av våra kattblommor till exempel:
 
Lite blek och välfriserad med torra toppar för tillfället.
 
Så kort och gott så underlättar vi vår vardag genom att inte ha grejer framme som vi är rädda om eller som lätt går sönder. Målet är dessutom att ge katterna så många möjligheter som möjligt. De enda ställena de får hålla sig borta ifrån är spisen och garderoberna där vi har kläder hänger. Små kattassar som klättrar runt har nämligen en tendens till att göra hål i det mesta.
 
Andra knep som inte har med möblering att göra är att vi ständigt försöker ha i tankarna att det är katter vi har att göra med. De har inga onda baktankar och de förstör inte heller saker för att ge igen eller något annat slugt. Det tänket tycker jag underlättar eftersom vi då inte gärna blir irriterade i onödan.
 
/Sandra

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: